Inkluder blåbær i kostholdet ditt


Blåbær er en næringsrik skatt fra skogen! De små bærene som vokser vilt i skogen nær der du bor, er ikke bare smakfulle, men også svært rike på antioksidanter og andre næringsstoffer som gjør godt for kroppen din. Blåbær omtales ofte som supermat på grunn av sitt høye næringsinnhold og potensial for å fremme helse.


Fristende mat med blåbær som ingrediens


Ved å inkludere blåbær i kostholdet ditt, får du påfyll av gode og sunne næringsstoffer.


Det aller beste er å spise blåbær rett fra blåbærriset i skogen. Men plukker du et par spann med bær og fryser dem ned, har du næringsrike vitaminbomber tilgjengelig gjennom høst, vinter og vår. Fryste bær holder på næringsverdiene, så fyll opp fryseren!


Lag deilig blåbærsyltetøy, ha skogsbærene i en smoothie, yoghurt, frokostblanding eller smoothiebowl, eller putt blåbær i pai, kaker og muffins. Og du trenger ikke lete lenge på nettet før du finner fristende oppskrifter med blåbær.


  • Blåbær er rike på antioksidanter og næringsstoffer og har flere helsefordeler
  • Blåbær med sine antocyaner, er antioksidanter som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • Blåbær bidrar til øynenes normale funksjon og synsevne
  • Blåbær bidrar til normal perifer blodsirkulasjon
  • Blåbær bidrar til å balansere kroppens kolesterol.

Hvor vokser blåbær?

Blåbær vokser stort sett overalt i Norge og har vært en del av kostholdet i århundrer. Du finner bærene i skogen og på fjellet fra tidlig sommer til høst. Bærene vokser i hele landet og kan til og med plukkes i Jotunheimen på 1700 meters høyde over havet. Fordi humlene er viktigste pollinator, klarer blåbær å spre seg overalt. I Norge har vi mange humlearter, også humler som klarer seg i kalde og rufsete forhold på fjellet.


Det vitenskapelige navnet på skogsblåbær er Vaccinium myrtillus. Vaccinium er et latinsk plantenavn som kommer av vitis som betyr vin, og idaea betyr fjellet. Myrtillus kommer fra myrt. Blåbærplantene er flerårige og kan klare seg i 20-30 år.

Plukk bærene selv!

En del av oss drar til skogs og fjells for å høste av blåbærene naturen gir oss hvert år - helt gratis! Det er både koselig, matnyttig og bærekraftig å høste av naturen på denne måten, men bærplukking er en tradisjon som dessverre færre og færre har tid eller ork til å gjøre. Så selvplukk av skogsblåbær er erstattet med innkjøpte hageblåbær fra butikken.

Fristende mat med blåbær som ingrediens


Når det gjelder næringsinnhold, utseende og smak, er det store forskjeller mellom hageblåbær og skogsblåbær, spesielt når det kommer til mengden antioksidanter. Skogsblåbær inneholder nærmere 70 prosent mer antioksidanter enn hageblåbær.


Skogsblåbær er vanligvis mindre og har en mer intens smak sammenlignet med de større og søtere hagevariantene. Både skogsblåbærene og hageblåbærene har blått skall, men inni bæret er det stor forskjell. Mens hagebæret har hvitt kjøtt, er innholdet i skogsblåbæret blålilla. Og nettopp fargen er et synlig tegn på at det ville blåbæret har større konsentrasjon av viktige mineraler, vitaminer og antocyaner, enn hva hageblåbæret har.


Den blå og rødlilla fargen skyldes en stor konsentrasjon av antocyaner i bæret. Hos hageblåbæret finner du stort sett antocyaner i skallet, mens både skall og innhold i skogsblåbæret er fullt av antioksidanter.

Kosttilskudd med blåbær

Et kosttilskudd skal aldri erstatte mat, men noen av oss opplever at det kan være vanskelig å sikre seg tilstrekkelig daglig inntak av ulike næringsstoffer via kostholdet.


Kosttilskuddet Medox® er norskutviklet og basert på ekstrakter hentet rett fra skogsblåbær og solbær. En kapsel med Medox® inneholder 240 mg ekstrakt av skogsblåbær og solbær. Derav er hele 60 mg antocyaner.


Vær oppmerksom på at blåbær kan påvirke blodkoaguleringen. Er du gravid eller ammer, eller bruker du blodfortynnende medikamenter, skal du rådføre deg med en lege før du inntar Medox®.

Bestill Medox® her

Det er viktig med et variert og balansert kosthold i tillegg til en sunn livsstil.

Kilder: frukt.no, helsebiblioteket.no, Matvaretabellen, helsenorge.no, Helsedirektoratet