Hva er immunsystemet, og hvordan tar man vare på det?
Føler du at ditt immunsystem ikke fungerer så normalt som det burde? Det kan påvirkes av fysiske faktorer, og kan komme fra mange kilder. Det er viktig å holde immunsystemet på topp – hele året.
Hva er egentlig immunsystemet?
Immunsystemet er kroppens forsvar mot smittestoffer, og består av organer, celler og proteiner som jobber med å beskytte kroppen mot truende organismer, som kan svekke kroppens normale funksjon. Vi forklarer ofte immunsystemet ved å dele det i to: Det medfødte immunsystemet og det adaptive.
Det medfødte immunsystemet.
Den første delen av det medfødte immunsystemet som mulige inntrengere må forholde seg til, er hud og slimhinner. Disse fungerer som mekaniske barrierer som gjør det vanskeligere for patogener å slippe inn i kroppen. Den andre delen av det medfødte immunsystemet består av celler og proteiner. Disse bekjemper truende organismer som har kommet seg forbi de fysiske barrierene som hud og slimhinner utgjør.
Det adaptive immunsystemet.
Det adaptive immunsystemet består av spesialiserte celler som kalles B-celler og T-celler. Systemet kalles adaptivt fordi det tilpasser seg de spesifikke inntrengerne i kroppen. Vi har svært mange B- og T-celler, som normalt ligger og «hviler». Ved en infeksjon aktiveres disse, og setter i gang med å destruere de aktuelle patogenene. Det er bare de cellene som gjenkjenner et spesifikt patogen som aktiveres.
Et nedsatt immunsystem vil ikke kunne gjøre jobben sin best mulig, og uten samme effektivitet i forsvaret kan kroppen bli utsatt for en nedsatt funksjonsevne. Det er flere grunner til at immunsystemet blir svekket: Noen ganger starter det i ung alder, og andre ganger når man blir eldre.
Mangel på søvn og hvile, en stressende hverdag, mangel på nødvendige næringsstoffer, overdrevet inntak av alkohol, sigaretter og rusmidler, samt bivirkninger av medisiner og behandlinger til spesifikke sykdommer er blant de vanligste årsakene til nedsatt immunsystem.
Tips til å holde immunsystemet i normal funksjon
1. Variert og balansert kosthold: Spis mer frukt og grønt. Det er nemlig ikke uten grunn at Helsedirektoratet anbefaler fem om dagen. Ved å tilføre disse vitaminbombene og antioksidantene som bekjemper frie radikaler i kroppen, kan du påvirke helsen i en positiv retning. Bær som blåbær bidrar til et normalt fungerende immunsystem.
2. Nok søvn og hvile: Er kroppen i konstant høygir, blir den utslitt og det vil tære på immunsystemet. Når du sover, går kroppen i hvilemodus, og da jobber den også aktivt med å reparere seg selv.
3. Lytt til kroppen: Med en stressende hverdag kan du fort bli sliten og oppleve for eksempel hodepine. Om du trener mye eller belaster kroppen feil, kan du også oppleve plager som slitenhet eller smerter i muskler og ledd. Dette betyr ikke at du er syk, men at kroppen gir et signal om at du må roe ned litt – det bør du lytte til.
4. Dropp alkohol og røyk: Tobakk og alkohol har negative konsekvenser på helsen generelt, ikke bare på immunsystemet. Inntaket bør begrenses, og om mulig, kuttes helt ut. Drikk vann som hydrerer kroppen og gjør det lettere for immunsystemet å gjøre jobben sin.
5. Mosjon: Det er ikke mulig å komme utenom fysisk aktivitet. Når du trener kvitter kroppen seg med slaggstoffer, og på den måten styrkes sirkulasjonen. Samtidig får kroppen bedre tilførsel av næringsstoffer og oksygen. En kombinasjon av mosjon og riktig kosthold bidrar til å bedre immunsystemet.
Ler mer om helse
Er du opptatt av å ta vare på helsa? Det er vi i Medox også. Derfor har vi opprettet Helsebloggen, slik at du enkelt kan finne informasjon og råd for en friskere hverdag.