Forskjellen på hageblåbær og skogsblåbær
Om du ikke har egne blåbær i hagen, har du sikkert kjøpt en pakke eller to på butikken. Og mest sannsynlig har du plukket blåbær og spist dem mens du har vært i skogen. Vet du hva forskjellen på disse to bærene er?
For de fleste av oss er blåbær forbundet med de bærene som vokser vilt i skogen, og som kan plukkes fritt av alle i landet. Men de siste årene har importerte blåbær hatt en eksplosiv vekst, og butikkene er fulle av dem. Disse markedsføres som blåbær, noe som egentlig ikke er helt korrekt.
På engelsk, refererer «blueberries» til den amerikanske varianten vi kjenner fra butikkene og som vi planter i hagene våre. De norske blåbærene vi kjenner fra skogen, kalles faktisk «bilberries» på engelsk og er et helt annet bær, men er likevel i samme familie som «blueberries». De kan se nesten helt like ut, men er altså forskjellige..
Forskjellen på blåbærene
I tillegg til at hageblåbærene er større og har en mildere smak enn skogsblåbær, er de også hvite inni, mens skogsblåbærene er blå inni.
Årsaken til at hageblåbærene har den hvite innmaten har med innholdet av det naturlige fargestoffet antocyaner å gjøre. Mens hageblåbær kun har antocyaner i skallet, har skogsblåbærene dette tvers igjennom. Faktisk har de ville blåbærene i skogen omtrent 70 prosent mer antioksidanter enn bærene fra hagen og butikken.
Synkende bærplukkervaner
Statistisk sentralbyrå har tall på det meste, og har også statistikk på nordmenns bærplukkervaner. Mens det i 1997 var 56 prosent av de spurte som oppga at de hadde vært på bær- eller sopptur i løpet av de siste 12 månedene, hadde tallet i 2014 sunket til 34 prosent. Det var også en kjønnsforskjell på de som hadde vært på sopp- eller bærtur dette året: Fire av ti kvinner, men bare tre av ti menn. Sørgelig statistikk, med tanke på hvor sunne blåbærene er!
Ler mer om helse
Er du opptatt av å ta vare på helsa? Det er vi i Medox også. Derfor har vi opprettet Helsebloggen, slik at du enkelt kan finne informasjon og råd for en friskere hverdag.