Slik kan du bruke solbær
Solbær har alltid vært et skattet bær i norske hager. Det er ikke så rart, for det smakfulle bæret inneholder flust av nyttige vitaminer, mineraler og antocyaner. Her får du noen tips om hvordan du kan bruke solbær i kostholdet ditt.
Vokser i hager og vilt
Du finner solbær i mange hager så langt nord som Troms, men solbærbusken vokser også vilt i landet fra Trøndelag og sørover.
Modne bær er blåsorte, så man kan jo lure på hvor solbæret har fått navnet sitt fra. En forklaring er at bæret reflekterer sollyset og skinner sterkt på en fin sommerdag.
Solbær er en viktig kilde for C-vitaminer i norsk kosthold, men det inneholder også store mengder av andre vitaminer, antocyaner, kalium og en del andre mineraler.
Hvilke fordeler har kosttilskudd?
Er du heldig å ha en solbærbusk eller to i hagen, eller kanskje du har en nabo som gjerne lar deg høste solbærene sine? Sesongen varierer med hvor du bor og været, men er normalt fra midten av juni til august.
Plukk solbærene i sesong og ikke vent til de er for modne hvis du skal lage syltetøy eller gelé. Plukker du før bærene er helt modne, inneholder bærene mer pektin som gjør at geleen og syltetøyet stivner naturlig uten at du må tilsette pektin utenom.
Solbærene holder seg i kjøleskapet i to dager, men de holder seg godt i fryseren. Bruk helst bærene før det har gått ett år.
Lag fristende matretter med solbær
Solbær kan brukes til så mye mer enn solbærtoddy og saft. De kortreiste og sunne bærene kan benyttes til frokoster, middager og desserter. Her er noen forslag:
1.
Til desserten
Solbær er perfekt for bruk i kaker. Prøv dem i muffins eller i pai med andre bær. Det finnes også gode oppskrifter på solbær i hvite brownies. Uansett gir bærene en herlig friskhet til de søte fristelsene. Og om sommeren kan du lage saftis med solbær eller rett og slett strø dem på toppen av en skål med vaniljeis. Du kan også lage en solbærkompott som helles varm over iskremen. Namnam!
2.
På brødskiva
Lag kompott med solbær, solbærsyltetøy eller solbærgelé. Både syltetøy og gelé er supert som tilbehør på ostefatet eller på brødskiva sammen med et par skiver brie.
3.
Til middagen
Solbærgelé eller solbærsaus er nydelig til kjøttretter, spesielt and, svin, lam og reinsdyrstek.
4.
I salaten
Prøv gjerne solbærene i salater i stedet for granateplekjerner. Du kan også lage nydelig salatdressing med solbær.
5.
Til frokosten
Solbær er nydelig i smoothie og milkshake, eller ha dem som topping på frokostblandinger.
Det beste fra bær. Enkelt og greit.
I en travel hverdag, hvor mange reelt sett ikke spiser nok bær eller grønnsaker, kan et veldokumentert kosttilskudd være et lurt supplement. I Medox®, får du solbær og blåbær tilsvarende en neve blåbær konsentrert i én kapsel.
Det er viktig med et variert og balansert kosthold samt sunn livsstil.
Kilder: snl.no, Bioforsk, Tidsskriftet.no, matvaretabellen.no