Hva er oksidasjon?
Du har garantert sett oksidering med egne øyne. Deler du et eple i to og lar det ligge ute på benken, vil det bli brunt. Fruktkjøttet har blitt oksidert. Oksidasjon skjer på alt fra levende vev til metaller. En rusten spiker og sølvtøy som har blitt sort, er også eksempler på oksidasjon.
Oksidasjon enkelt forklart
Kort forklart er oksidasjon en kjemisk prosess der et molekyl, atom eller ion gir fra seg ett eller flere elektroner. Dette innebærer at ladningen øker.
Molekylet, atomet eller ionet som mottar elektroner, blir redusert, det vil si at det har skjedd en reduksjon.
Oksidasjon og reduksjon skjer dermed samtidig ved en kjemisk reaksjon der det ene stoffet gir fra seg elektroner og det andre tar til seg elektroner.
Noen stoffer gir lettere fra seg elektroner enn andre og kalles for oksidatorer. Stoffer som lett tar til seg elektroner, kalles reduksjonsmidler.
Opprinnelig var oksidasjon brukt som betegnelse på en kjemisk reaksjon mellom et stoff og oksygen, og den første som oppdaget dette var den franske kjemikeren Antoine Laurent Lavoisier. I dag omfatter definisjonen langt flere reaksjoner.
Fordeler og ulemper ved oksidasjon
Etter å ha lest om epler som blir brune, spikre som ruster og sølvtøy som mørkner, er det lett å tenke at oksidasjon kun er negativt. Fakta er at oksidasjon er en helt nødvendig prosess. Blant annet er oksidasjon en sentral del av cellulær respirasjon (celleånding), spesielt i prosessene kjent som glykolysen, sitronsyresyklusen og oksidativ fosforylering. I disse prosessene blir næringsstoffer som glukose brutt ned og oksidert for å generere energi for mange cellulære prosesser i kroppen.
Når cellene forbrenner oksygen, dannes det et biprodukt i form av reaktive oksygenarter. Blant disse finner du frie radikaler. Et visst nivå av frie radikaler i kroppen hjelper hvite blodlegemer med å drepe bakterier og virusinfiserte celler. De frie radikalene kommer også til nytte når noen av enzymene i leveren skal gjøre kjemiske stoffer mindre giftige.
Men dersom det blir for mye frie radikaler i kroppen, kan de gjøre skade.
Opprinnelig var oksidasjon brukt som betegnelse på en kjemisk reaksjon mellom et stoff og oksygen, og den første som oppdaget dette var den franske kjemikeren Antoine Laurent Lavoisier. I dag omfatter definisjonen langt flere reaksjoner.
Selv om oksidasjon er en livsnødvendig prosess, kan det bli for mye av det gode.
Oksidativt stress
Selv om oksidasjon er en livsnødvendig prosess, kan det bli for mye av det gode. Oksidativt stress oppstår når det er en ubalanse mellom produksjon og nøytralisering av frie radikaler som er de skadelige biproduktene fra celleåndingen. I tillegg kan det dannes flere frie radikaler som et resultat av UV- stråling, hard trening, mangelfull ernæring, stress, røyking og forurensning.
For mye oksidativt stress kan ha negative effekter på helsen og cellene våre. Av den grunn har levende organismer komplekse systemer satt sammen av ulike typer antioksidanter.
Antioksidanter og oksidering
Antioksidanter motvirker oksidasjon og dannelse av frie radikaler ved blant annet å la seg selv oksidere slik at andre molekyler beskyttes. Det bør også nevnes at antioksidanter ikke blir ustabile slik som andre stoffer kan bli ved oksidering.
Kroppen vår klarer å produsere noen antioksidanter selv i form av enzymer, mens andre må tilføres gjennom kostholdet. I frukt, grønnsaker og bær finnes mer enn 8000 ulike flavonoider. Mange av flavonoidene fungerer som antioksidanter, og blant de meste kjente er antocyaner som du finner en god del av i blant annet blåbær og solbær.
Kilder: Store medisinske leksikon, mn.uio.no, tidsskriftet.no
3 tips for å redusere oksidativt stress
1.
Få i deg nok antioksidanter
Øk inntaket av matvarer som er rike på antioksidanter, for eksempel bær, nøtter, frukt, grønnsaker og urter. Disse matvarene bidrar til å nøytralisere frie radikaler i kroppen, som er en av hovedårsakene til oksidativt stress.
2.
Unngå stressfremkallende faktorer
Unngå eller reduser bruken av alkohol og sigaretter, som kan øke produksjonen av frie radikaler i kroppen og bidra til oksidativt stress.
3.
Oppretthold balanse mellom aktivitet og hvile
Legg vekt på sunne vaner som regelmessig fysisk aktivitet, tilstrekkelig søvn og stressmestring. En sunn livsstil kan bidra til å opprettholde balansen i kroppens antioksidantsystem og redusere oksidativt stress.
Ler mer om helse
Er du opptatt av å ta vare på helsa? Det er vi i Medox også. Derfor har vi opprettet Helsebloggen, slik at du enkelt kan finne informasjon og råd for en friskere hverdag.