Meny

Medox company logotype

Produktet er lagt i handlekurven.

Handlekurven er tom.

Hva er flavonoider?

Flavonoider er en gruppe stoffer som finnes i planter. Antocyaner, som blåbær er fulle av, er en type flavonoider. Disse er ikke næringsstoffer på samme måte som vitaminer og mineraler, men de ser ut til å ha noe av den samme virkningen som vitamin C og E når det kommer til å beskytte cellene våre mot oksidativt stress.

Flavonoider er en gruppe fenolforbindelser som finnes i de fleste planter. Det finnes mer enn 8000 ulike flavonoider, og det drives mye ny og spennende forskning på disse stoffene. Foruten antocyaner, er noen av de mest kjente flavonoidene quercetin, kaempferol, naringenin og katekiner. For plantene virker flavonoidene blant annet som fargestoffer, for å tiltrekke seg insekter og for å beskytte seg mot ultrafiolett stråling.


Litt historie om flavonoider

Flavonoiders virkning på mennesker ble for første gang omtalt på 1930-tallet. Den ungarske fysiologen og nobelprisvinneren Albert Szent-Györgyi oppdaget at det fantes plantestoffer som hadde lignende virkning som vitamin C i å motvirke blødninger på grunn av skjørbuk. De nyoppdagede stoffene gikk under navnet P-vitamin eller bioflavonoider lenge etter dette, men etter en del år ble det klart at det slett ikke dreide seg om noe vitamin. Deretter dalte interessen for flavonoidene, før de igjen fikk økende oppmerksomhet utover 1990-tallet fra en rekke forskere rundt om i verden.

Flavonoider er en gruppe fenolforbindelser som finnes i de fleste planter. Det finnes mer enn 8000 ulike flavonoider, og det drives mye ny og spennende forskning på disse stoffene.

Flavonoider i kosten

Normalt får vi i oss opptil 650 milligram flavonoider fra maten hver eneste dag. Omtrent 70 prosent av flavonoidene i kosten kommer fra drikkevarer og frukt. De viktigste kildene ser ut til å være te, epler og løk, men også grønnkål, brokkoli, stangselleri, sitrusfrukter, blåbær og andre bær, urter og krydder har et tilstrekkelig innhold.


Sitter i området rundt skallet

Flavonoidene finnes i den ytre delen av frukten eller grønnsaken, og sitter ofte i og rett under skallet. Dersom du skreller epler halverer du antioksidantinnholdet da det fjernes med skallet. Det samme gjelder den hvite hinnen rundt appelsinkjøttet. Innholdet kan også variere etter hvor moden frukten er, og hvordan den har blitt dyrket og oppbevart.

Bearbeidede matvarer kan inneholde mindre mengder enn ikke-bearbeidet mat. Flavonoider er følsomme for varme. For å bevare dem under matlaging, kan det være lurt å redusere koke- og steketid, samt unngå for høy temperatur. Oppkuttede grønnsaker kan også tape flavonoider til kokevannet.

Flavonoider i folkemedisin  

Fra gammelt av har planter med høyt innhold av flavonoider blitt benyttet i folkemedisin mot en rekke forskjellige lidelser. De er blant annet blitt brukt til å motvirke betennelser, allergier, hodepine og forkjølelse. I Østen er grønn te en av de viktigste flavonoidkildene, og er mye benyttet mot ulike plager.  


Det er viktig med en allsidig og balansert kost, samt sunn livsstil.



Ler mer om helse


Er du opptatt av å ta vare på helsa? Det er vi i Medox også. Derfor har vi opprettet Helsebloggen, slik at du enkelt kan finne informasjon og råd for en friskere hverdag.

My company logotype

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Our company facebook pageOur company Instagram