
Alt du vil vite om solbær
Solbær har alltid vært et skattet bær i norske hager. Det er ikke så rart, for det smakfulle bæret inneholder flust av nyttige vitaminer, mineraler og antocyaner.
Solbær er kjent for sin særegne og friske smak. Hvem har vel ikke drukket kald solbærsaft om sommeren og deilig varm solbærtoddy på skitur eller når du bare trenger noe godt og varmende å drikke? Les også Slik kan du bruke solbær.
Vitaminer og mineraler i solbær
Solbær er en ypperlig kilde til næringsstoffer og har et høyt innhold av både vitaminer og mineraler. Disse næringsstoffene er essensielle for å opprettholde god helse.
Solbær inneholder særlig mye vitamin C som bidrar til normal kollagenproduksjon, noe som er viktig for at blodkar, brusk og benmasse skal fungere normalt. Vitamin C bidrar til bedre opptak av jern i kostholdet.
I tillegg til C-vitaminer, inneholder solbær mye av vitamin K og vitamin A.
NB! Selv om solbær inneholder mye vitamin C, vitamin K og vitamin A i tillegg til mineralene kalsium og magnesium, bruker vi ikke vitaminene og mineralene i kosttilskuddet Medox®.
Antocyaner i solbær
Som andre antioksidanter, gir antocyaner farge til planter og beskytter dem blant annet mot skader fra UV-stråling. Ulike antioksidanter har forskjellige farger, og solbæret får den blåsorte fargen sin fra antocyanene (cyan=blå).
Antocyaner, også kalt antocyaniner, er en undergruppe av flavonoider. I frukt, grønnsaker og bær finnes det over 8000 ulike flavonoider, og mange av dem fungerer som antioksidanter. Antocyaner er blant de mest kjente antioksidantene.


Frie radikaler og antioksidanter
Solbær har vært kjent i Norge siden 1600-tallet, og er utbredt over store deler av Europa. Bærene er spesielt populære i Storbritannia. Under andre verdenskrig ble befolkningen faktisk oppfordret av den britiske regjeringen til å dyrke solbær. Hensikten var å sikre inntaket av vitamin C gjennom vinteren. Det ble laget solbærsirup av bærene, som ble delt ut til barn over hele landet
– noe som bidro til en sterk økning i bærenes popularitet.
Mer vitamin C og antocyaner enn før
Solbær finnes i ulike sorter, og dagens bær er avlet fram for å sikre mer av vitamin C og antocyaner i hvert bær. Solbærsortene som dyrkes nå, inneholder derfor flere ganger så mye vitamin C og antocyaner som sortene som ble dyrket for 30 år siden.
Innholdet av antocyaner i solbær er mellom 500-700 mg per 100 g ferske bær. Solbær fra New Zealand, hvor Medox® henter sine bær fra, inneholder litt mer antocyaner enn norske bær. Årsaken til det er at de utsettes for sterkt, ultrafiolett lys fra solen, som gjør at bærene produserer mer antocyaner for å beskytte seg.
Kosttilskudd med ekstrakter fra solbær
Uolat, eller vitamin B9, er viktig for celledeling og DNA sIntese. Dette B vitaminet bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Tilstrekkelige mengder folat i kostholdet er spesielt
viktig under graviditet for å støtte fosterets utvikling.
Det kan være vanskelig å få i seg den anbefalte mengden folat daglig, men spiser du blåbær, er du godt på vei. Andre kilder til folat er grønne grønnsaker, leverpostei, egg, bønner, kikerter og linser.
For kvinner som planlegger å bli gravide, eller er i første trimester, anbefaler helsemIndighetene folattilskudd i tillegg til folat fra et variert kosthold.
Kilder: snl.no, Bioforsk, Tidsskriftet.no, matvaretabellen.no
