Antioksidanter i mat
Det finnes mange kjente antioksidanter i maten vår, og forskning oppdager nye hele tiden. De varierer i hvordan de virker og hvor potente de er. Her vil vi fortelle litt om antioksidantene du får i deg gjennom kostholdet.
![](https://media.viskanassets.com/v2/medpalettprod/original/antioksidanter-i-mat.jpg)
Antioksidanter er viktige for kroppen vår fordi de motvirker celleskader fra frie radikaler. Alle celler, organer og vevsvæsker trenger beskyttelse mot skadelig oksidasjon. Det finnes flere typer, former og grupperinger av antioksidanter. Blant annet karotenoider, som det finnes mer enn 1000 identifiserte varianter av, og plantefenolene med mer enn 8000 forskjellige isolert. Andre typer er vitaminer, mineraler, peptider, enzymer og proteiner.
Antioksidanter i grønnsaker
Mengden av antioksidanter i grønnsaker varierer mye. I de som inneholder mest, er det omtrent 4000 ganger mer antioksidanter enn i de som inneholder minst.
Av de grønnsakene som inneholder mest, er det grønnkål som ligger på topp, sammen med rødkål, paprika, rosenkål, spinat, persille, artisjokk og chilipepper. Blant rotgrønnsaker er det rødbeter som har mest antioksidanter. Det kan også lønne seg å velge blåpoteter som inneholder nesten ti ganger mer antioksidanter enn vanlige, hvite poteter.
Antioksidantmengden henger sammen med farge: Jo sterkere og mer farge en frukt eller grønnsak har, desto mer antioksidanter inneholder den. Det er antocyaner, som er en type antioksidanter, som gjør at planene får fargen de har.
![](https://media.viskanassets.com/v2/medpalettprod/original/antioksidanter-i-mat.png)
Bær inneholder masse antioksidanter. Her det bare å velge: Blåbær, solbær, nyper, kirsebær, bjørnebær, ville jordbær, tyttebær og krekling har alle et høyt innhold
![](https://media.viskanassets.com/v2/medpalettprod/original/antioksidanter_i_frukt_og_baer.jpg)
Antioksidanter i frukt og bær
Bær inneholder masse antioksidanter. Her det bare å velge: Blåbær, solbær, nyper, kirsebær, bjørnebær, ville jordbær, tyttebær og krekling har alle et høyt innhold. Blant frukten har granateple høye konsentrasjoner antioksidanter. Sitrusfrukter er også et godt valg, i tillegg til druer, plommer, ananas, dadler og kiwi.
Pærer og meloner er blant de fruktsortene som inneholder minst antioksidanter.
Antioksidanter i nøtter, frø og tørket frukt
Liker du tørket frukt, er det aprikos og plommer som inneholder mest antioksidanter. Blant nøtter og frø, er det valnøtter og solsikkefrø som kommer best ut. De med minst innhold av antioksidanter er hasselnøtter, mandler og cashewnøtter.
![](https://media.viskanassets.com/v2/medpalettprod/original/antioksidanter-i-mat_1.png)
Ler mer om helse
Er du opptatt av å ta vare på helsa? Det er vi i Medox også. Derfor har vi opprettet Helsebloggen, slik at du enkelt kan finne informasjon og råd for en friskere hverdag.